020 6823573

020 6823573

Over ons

Algemeen

Wie aan kwaliteitsaardappelen denkt, kan niet om AC Loogman heen. Al sinds 1953 zorgen wij ervoor dat klanten uit alle windstreken kunnen genieten van de beste aardappelrassen, rechtstreeks opgehaald bij de boer en volgens wens verpakt bij ons op het Food Center in Amsterdam. Dankzij het uitgebreide wagenpark en de volautomatische verpakkingsmachines kunnen we grote hoeveelheden leveren in binnen- en buitenland. Maar ook kleinere, regionale afnemers mogen nog altijd rekenen op onze persoonlijke en betrokken service.

In de afgelopen decennia is ons familiebedrijf hard gegroeid. We zijn een allround aardappelbedrijf met een breed assortiment en groot klantenbestand. Onze Horeca-afdeling, ooit gestart omdat klanten behoefte hadden aan aanvullende artikelen, is inmiddels uitgegroeid tot volwaardige leverancier voor cafetaria’s en restaurants in de omgeving.

Historie

De geschiedenis van Loogman gaat terug tot 1953. Arie Loogman, eigenaar van een groentewinkel in Badhoevedorp, besloot dat jaar om aardappelen te gaan verkopen vanaf een plek op de Centrale Groothandelsmarkt in Amsterdam.

Als groenteman wist Loogman als geen ander dat klanten behoefte hebben aan een snelle en flexibele service. De handel had succes. Al snel werd met twee auto’s dagelijks 7 tot 8 ton aardappelen rondgebracht. Loogman betrok een kleine loods op de Centrale Markt, waar tegenwoordig het Food Center gevestigd is. Toen zoons Peter, Ben en Arie het bedrijf gingen versterken, zette de groei verder door.

In de jaren ’60 kwam de eerste pakmachine. Een grote stap die nog meer groei betekende. Loogman kon aardappelen in zakken van 2,5 en 5 kilo verpakken voor de snel opkomende supermarktketens. Coöp en Jac. Hermans waren de eerste grote klanten. Tegelijkertijd bleef Loogman trouw aan de gespecialiseerde groenteman.

De supermarkten groeiden explosief en namen grote hoeveelheden af. Loogman groeide mee met deze klantengroep en het volume van het bedrijf steeg. De aardappelen kwamen niet langer alleen uit Noord-Holland en Zeeland, maar werden ook geïmporteerd uit andere landen zoals Italië en Cyprus.

De tweede generatie Loogman nam de directie over en onder hun leiding breidde het bedrijf steeds verder uit. In 1975 betrok het A.C. Loogman het huidige pand op het Food Center. Het betekende een enorme vooruitgang. De grote ruimte zorgde ervoor dat Loogman nog meer vraag aankon. Bovendien was er plaats voor meer machines en kon het werk efficiënter verlopen.

Grondlegger Arie Loogman had een duidelijke visie: hij wilde van A.C. Loogman een echt familiebedrijf maken. In die opzet is hij geslaagd. Zijn zoons Peter, Arie en Ben namen in de jaren ’70 de leiding over en ook hun echtgenotes werkten in het bedrijf.

 Toekomst

Momenteel is AC Loogman druk bezig met de realisatie van de nieuwbouw in de Schinkelpolder Aalsmeer. Begin 2014 is er besloten om de aardappel groothandel te verplaatsen naar Aalsmeer, deels in verband met behoefte aan groei en innovatie en deels in verband met de herstructurering van het Food Center Amsterdam.

Het Food Center Amsterdam (FCA) is een economisch belangrijk deel van stadsdeel West, maar ligt nu te veel als een eilandje in de stad en is toe aan vernieuwing. De gemeente laat het FCA daarom herstructureren door het consortium Ballast Nedam Bouw & Ontwikkeling / VolkerWessels Vastgoed B.V. Het terrein wordt ook deels toegankelijk gemaakt voor het publiek. De monumentale Centrale Markthal op het terrein krijgt een nieuwe bestemming.

Op het terrein, dat nu fungeert als bedrijventerrein, komt ook een nieuwe woonwijk met circa 1600 woningen, genaamd Het Marktkwartier. De monumentale Centrale Markthal wordt het kloppende hart, met winkels, restaurants, een hotel en ruimte voor evenementen. De huidige gebouwen worden op het vernieuwde terrein deels vervangen door duurzame nieuwe bedrijfsruimtes. De naar verwachting circa 100.000 vierkante meter aan bedrijfsruimtes zal zoveel mogelijk aansluiten op de aangrenzende bedrijfsbebouwing.

De Horecagroothandel van AC Loogman zal actief blijven vanuit het Food Center en zal in de toekomst haar assortiment uitbreiden met zowel food als non-food artikelen, zoals koffie en schoonmaakproducten.

 

AC Loogman in cijfers

jaar in het vak

producten op voorraad

werknemers

uur na bestelling geleverd

Het team